Läsa på olika sätt

Läsa på olika sätt

Kvinna som använder talboksspelare

Det finns många flera sätt att läsa böcker, med hjälp av synen, hörseln eller känseln. För dig som har svårt att läsa tryckt text finns det andra medier att låna. På den här sidan har vi samlat information om de olika typer av medier och tjänster som vi erbjuder på biblioteket. 

Ljudböcker

Ljudböcker är böcker inspelade på CD-skiva eller MP3-skiva. De kan lånas av alla låntagare.

Genom biblioteket kan du även använda appen Biblio och lyssna på e-ljudböcker i mobiltelefonen eller på surfplattan. Mer information om hur du gör för att använda Biblio finns här.

Talböcker

En talbok är en typ av ljudbok för dig som har svårt att läsa tryckt text. Den kan bestå av bara ljud eller av både ljud och text. 

Vem kan bli talbokslåntagare? Du som har någon typ av läsnedsättning får låna talböcker. Läsnedsättningen kan vara tillfällig eller permanent. 

Genom biblioteket kan du få talböcker på CD-skiva eller på minneskort.

Som talbokslåntagare kan du också få tillgång till tjänsten Legimus. Legimus är en gratis tjänst för personer med läsnedsättning och den finns både på webben och som app. Kontakta biblioteket om du vill registrera ett Legimus-konto. 

Kontakt: Hanna Kronström

Lättläst

På biblioteket finns böcker med lättläst text.

Lättlästa böcker är bra om man har svårt att läsa.

Det är böcker som är skrivna på ett enkelt språk med korta meningar.

De lättlästa böckerna finns på egna hyllor. Biblioteket har både romaner och faktaböcker.

Vi har även en lättläst dagstidning (8 sidor).

Stor stil

Biblioteket har böcker med extra stor stil för dig som har svårt att läsa mindre text. 

Storstilsböcker är vanliga böcker som har extra stort typsnitt för att texten ska bli lättare att läsa. Förutom det har inte texten förändrats eller bearbetats något jämfört med originaltexten. 

När texten förstoras kan längre böcker ibland behöva delas upp i två delar för att boken inte ska bli för tjock. Storstilsböcker är ett bra alternativ för dig som ser sämre än tidigare men som inte vill börja läsa ljudböcker eller talböcker. 

Bland storstilsböckerna hittar du både vanliga romaner och deckare. 

Språk

Lyssna