Fria e-böcker

Fria e-böcker

Gammal uppslagen bok

Här tipsar vi om några webbsidor där du kan hitta e-böcker. Du behöver inget bibliotekskort för att läsa dem. I många fall är böckerna äldre och inte skyddade av upphovsrätten längre. Det går också att hitta nyare böcker där författarna själva valt att släppa sina verk fria.

Länkar till sidor med fria e-böcker

Litteraturbanken.se
Hos Litteraturbanken kan du söka och läsa svenska klassiska verk. Exempel på författare du hittar här är Karin Boye, Hjalmar Söderberg och Selma Lagerlöf.

Projekt Runeberg
Projekt Runeberg arbetar med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur. De flesta titlarna är inte anpassade för e-boksläsare utan läses enklast på en dator.

Wikibooks
Wikibooks är en öppen och fri samling läroböcker och manualer. Här finns böcker på flera olika språk.

Dramawebben
Dramawebben är en digital resurs för teatrar, forskare, studenter och allmänheten. Webbplatsen publicerar svensk dramatik från 1600-talet till modern tid som är fri från upphovsrätt. Ca 500 pjäser har katalogiserats och publicerats i en mängd olika fulltextversioner som du kan ta del av.

Project Gutenberg
Projekt Gutenberg är ett amerikanskt litteraturprojekt som jobbar med att tillgängliggöra klassisk litteratur som inte omfattas av upphovsrätten. Här finns främst litteratur på engelska. Här finns verk av författare som Charles Dickens, Jane Austen och Franz Kafka.

Internationella biblioteket
Hos internationella biblioteket hittar du länkar till fria e-böcker och ljudböcker på flera olika spåk. 

Världens bibliotek
Världens bibliotek är en digital bibliotekstjänst som innehåller e-böcker och ljudböcker på flera språk, än så länge på arabiska, persiska, somaliska, tigrinja, bosniska och kroatiska. Där finns både barn- och vuxenböcker, såväl skön- som facklitteratur.

Manybooks.net
Hos Many Books hittar du ett stort urval fria e-böcker som kan laddas ner till e-boksläsare. Här finns en del klassiker men också ett stort urval av nyare titlar som författarna själva valt att släppa fria.

Bookboon.com
Här hittar du faktaböcker inom olika ämnen på både svenska och engelska.

International Children's Digital Library
Här finns barnböcker från olika delar av världen, på flera olika språk. 

Språk

Lyssna