Appen Biblio

Appen Biblio

Ung person med hörlurar som kollar på en mobil

I appen Biblio kan du läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker helt gratis. Det enda du behöver är ett aktivt bibliotekskort hos oss. I appen hittar du ett brett utbud av e-böcker och e-ljudböcker, för både yngre och äldre. På den här sidan kan du läsa mer om appen och hur man använder den.

Att logga in

Efter nedladdning av appen kan du öppna den och då kommer du till logga in-rutan. Du använder ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer och din fyrsiffriga pinkod för att logga in. Välj ditt Håbo bibliotek i rullistan. När du hittat Håbo bibliotek, ange dina uppgifter, läs användarvillkoren och bocka i "Jag godkänner villkoren" och logga in.

Mina lån

Efter inloggning hamnar du på "Mina lån" där aktiva lån syns. När du loggar in för första gången finns inga böcker här. Klicka på menyn för att börja söka, antingen via ”Sök” eller ”Kategorier”.

E-böcker är alltid röda och har en röd e-boksikon:

Rosa-röd symbol med en bok

Ljudböcker är blå med en blå ljudboksikon:

Blå symbol med ett par vita hörlurar

Under "Mina lån" kan du ladda ner böcker för att lyssna eller läsa offline. Använd reglaget bredvid boken för att ladda ner. En e-bok kräver inte lika mycket utrymme som en ljudbok. Dra tillbaka reglaget om du inte längre vill ha boken nedladdad i offlineläge längre.

MenynMobil med Biblio, sökruta och flera bokomslag

För att nå menyn klicka på de tre strecken i övre vänstra hörnet i appen.

Kategorier

Under "Kategorier" hittar du topplistor för både e-böcker och e-ljudböcker samt överst våra lästips. Här kan du söka efter böcker listade under genrer. För att få fram listan över kategorierna på en iOS-enhet, klickar du på den röda pilen. För en Android-enhet får du fram kategorilistan genom att trycka på de tre prickarna i övre högra hörnet. När du hittat en bok du är intresserad av, klickar du på omslagsbilden för att läsa mer om boken och för att låna.

Sök

För att söka efter en specifik titel eller författare gå till "Sök" i menyn. Du kan göra fritextsökningar och till exempel söka på titel, del av titel eller författare. För en iOS-enhet klickar du på pilen för att få fram filterfunktionen.

Du som använder en Android-enhet behöver först göra en sökning för att få fram ett resultat. Därefter kan du också filtrera. Under "Inställningar" kan du ange vad vill se i din Biblio, till exempel om du alltid bara vill se e-böcker eller e-ljudböcker.

Inställningar för e-böcker

För att få fram menyn klicka på skärmen när du har din lånade e-bok öppen. Här kan du göra inställningar för din bok; sätta ut bokmärken, göra textinställningar (beskrivna nedan) och olika menyval.

Ljusreglage: här justerar du ljusstyrkan.

Textstorlek: klicka flera gånger på det stora A:et om du vill förstora texten, och det lilla när du vill förminska.

Font: möjlighet att välja typsnitt till det mest lättlästa för dig.

Settings: här bestämmer du bakgrunds- och textfärg. "Sepia" har en bruntonad bakgrund. "Night" är svart bakgrund med vit text.

Scroll mode: Bestäm hur du ska bläddra; svepa nedifrån och upp, eller från höger till vänster (standard).

En mobil med Biblio öppen med en ljudbok "Anna-Lisas val" spelandeAtt låna

När du klickat fram en bok som du är intresserad av kan du läsa mer om den och låna den. På bokens sida kan du hitta fler böcker av samma författare genom att klicka på det blå författarnamnet. Så fort som du har tryckt på låna/spela-knappen, läggs boken till under "Mina lån".

Du kan låna maximalt två e-medier under en sjudagarsperiod. Efter sju dagar kan du återigen låna nya e-medier.

Inuti en ljudbok

Bokmärken: för att skapa ett bokmärke vid en viss position i boken, klicka på bokmärkesikonen.

Insomningstimer: här kan du ställa in timer för insomning. Boken slutar då spela efter angiven tid.

Uppspelningshastighet: sakta ner tempot, spela normal hastighet eller snabba upp tempot.

När boken spelas ser du återstående tid på bokprofilen. Du kan spola framåt eller bakåt i boken.

Returnera böcker

Böckerna returneras automatiskt när lånetiden är slut efter 28 dagar och det går inte att lämna tillbaka dem innan dess. Hur många dagar som är kvar på lånet syns i boklistan under "Mina lån".

Manual

Klicka här för att ladda ned en mer utförlig manual om hur du kommer igång med Biblio (öppnas som PDF).

Språk

Lyssna